středa, ledna 18, 2006

Letopisy Narnie

Byl jsem zase jednou v kině. Na odpočinkovce, jejíž název je v nadpisu.
Někde jsem si na internetu přečetl titulek "Harry Potter má konkurenci" a šlo právě o tento film. Začněme srovnáním těchto dvou a hned zjistíme, že srovnáváme nesrovnatelné. Jednoduchá pohádka od paní Rowlingové láká diváky (prvotně samozřejmě čtenáře) na školu a život v ní. Padron, samozřejmě Školu. Magie se v Potterovi sice objevuje, ale jistě sami uznáte, že o ni nejde v první řadě. Magie je tam pouze proto, aby prostředí dostalo zajímavější nádech, aby to vypadalo jaksi "pohádkověji". Ale každopádně hodný a sympatický pan učitel se s láskou a porozumněním stará o dětskou dušičku a vědomosti a naopak zlý pan učitel dítku škodí a upírá mu skutečné vědomosti.
Na druhou stranu Letopisy Narnie jsou pohádka o válce dobra proti zlu v pohádkovém světě Narnia, kam se nebohá dítka dostanou zcela náhodou při hraní na schovávanou ve venkovském sídle předválečné Anglie. Zdlouhavý začátek loučení s matkou a odjezdem na venkov, stejně jako vstup do Narnie trvá skoro čtvrtinu filmu. Jen pro srovnání - v knížce je to tak asi deset stránek.
Dál se zapojí do válečného dění čtveřice sourozenců tak, že se od dvojice roztomilých animovaných bobrů dozví o jakémsi proroctví, ve kterém mají Narnii zachránit od nadvlády zlé čarodejnice - ledové královny. Celá říše Narnia je zasněžená, jen tak pro představu. Nejdřív utečou před pronásledovateli ošklivých a zlých minionů královny a hned se přidají k minionům krásného a ušlechtilého Aslana the Liona. Pak proběhne bitva, kterou slavně vyhrají a pak žijí šťastně až do smrti.
Srovnával bych tedy tenhle film spíš s Pánem prstenů a ten byl teda lepší. U téhle pohádky, všechna čest grafickému zpracování, které se s LOTRem může docela měřit, jsem postrádal nějaký silnější děj (bylo to až moc jednoduché), propracovanost celého příběhu a větší vážnost. Tohle je opravdu pohádka jen pro menší děti.
Hezké postavičky tam byly. Satyři, kentauři, gryfové atd. A zase hezká grafika.
Celkově hodnotím asi tak, že jsem evidentně nebyl cílovou skupinou.

1 Komentáře:

At středa, ledna 18, 2006 10:26:00 odp., Anonymous Anonymní řekl(a)...

Mne se to libilo a je to mnohem lepsi nez ten stupid s brejlema a zatim to byl nejlepsi film, kterej sem tenhle rok videla ... Teda jako byl jedinej :o) Mne spis prislo nudny, jak se na konci moc dlouho mlatili, ten zacatek byl naopak proti knizce kratkej.
Ale je to druha nejlepsi pohadka (po Willy Wonkovi a Karlikovi, samozrejme) a nahodou jak se tam ten lef nechal skalpovat, to bylo velmi akcni. A libilo se mi to vic nez kdyz sem to cetla jako knizku v detstvi.

 

Okomentovat

<< Home