pátek, června 09, 2006

Změny v pravidlech volejbalové extraligy

Sledujete i teď, když skončila extraliga mužů i žen, dění okolo nejlepšího českého volejbalu? Jestli ano, tak vám nemohla uniknout poměrně rozsáhlá aféra ohledně dalších změn pravidel.
Určitě si pamatujete, jak loni došlo na nějakém turnaji k situaci, kdy oba týmy chtěly prohrát. To bylo kvůli nesmyslným loňským změnám v pravidlech - změna bodovacího systému na prohra-1 bod, výhra-2 body (místo dřívějšího 3, 2, 1, 0 s tiebreakem), a změna postupového kritéria v případě rovnosti bodů (dříve šlo o poměr setů, teď o poměr míčů). Obě pravidla vyvolala diskuse a poměrně značný odpor a to hlavně z toho důvodu, že jsou nesmyslná. O těch bodech by se ještě dalo diskutovat, ale o poměru míču to platí na 100% - viz zmíněný zápas Kladno x ČB. Každopádně volejbalový svaz oboje prosadil a praxe ukázala, že je to pytlovina. Kdo by si ale myslel, že svaz uzná chybu a pravidla změní zpět, je na omylu. Naopak, pan předseda svazu Antonín "otec-slavného-volejbalisty" Lébl se rozhodl přijmout další paskviloidní pravidla, která nejen že atraktivitě volejbalu neprospějí, ale jsou už od prvního pohledu nesmyslná a od pohledu druhého podložená chybnými předpoklady a úvahami. Pojďme se na to podívat důkladněji.

24.5. ČVS ohlásil změny pravidel extraligy mužů a žen. Změny spočívají v
1) Zrušení barážových utkání - poslední týmy obou nejvyšších soutěží by přímo sestoupily a byly nahrazeny prvními týmy první ligy.
Nesmysl. Pan Lébl argumentuje tím, že tak se to hraje ve Francii. Já ale vidím značný rozdíl mezi Francií a naší malou zemičkou. Letos nově do extralilgy zařazené dva týmy - Ústí a Benátky - hrály soutěž (aspoň Benátky určitě) poloprofesionálně. Celá první liga je amatérská, český volejbal nemá na to uživit tolik hráčů a proto je téměř nemožné srovnávat kvality první ligy s extraligou. Vedlo by to pouze k tomu, že by každý rok do extraligy přišel nový outsider a dostával pravidelně naklepáno.
2) Snížení počtu zápasu v play-off na čtvrtfinálové dva, semifinálové tři a až finálové čtyři zápasy.
Argumentace snahou o zvýšení divácké atraktivnosti ligy ve spojení se snižováním počtu zápasů v té každoročně nejlepší fázi ... to se mi nějak nezdá. Představa, že zajdu na jeden semifinálový zápas do Kladna a tím pro mě může jako pro diváka extraliga skončit se mi nelíbí.
3) Šestinásobné zvýšení poplatku pro vstup do ligy
To nevím, do financí nevidím. Ale pamatuju si, jak Liberec zvažoval účast v poháru CEV, protože to bylo finančně silně nevýhodné. A to se mi tehdy taky moc nezdálo, když jeli vlastně reprezentovat...

V této souvislosti se všechny kluby extraligy shodly, že změny pravidel jsou neakceptovatelné a že proti nim vystopupí. AVOK (asociace volejbalových oddílů a klubů) pohrozila ČVS, že se jednoduše do soutěže nepřihlásí a založí si soutěž vlastní. Tento krok považuju za logický a opodstatněný, protože svými dosavadníni rozhodnutími (teď skoro cituji předsedu AVOK Veláta) svaz vždy českému volejbalu uškodil. AVOKm také požaduje, aby další rozhodnutí pro toto funkční období byla svěřena právě do rukou AVOK. O reakci volejbalového neználka si můžete přečíst zde.

Dál se situace samozřejmě vyvíjela, protože čtyři kluby (Ostrava - LM, Kladno, Liberec a ČB -CEV) mají nárok hrát mezinárodní soutěže. ČVS jim ale jako podmínku přihlášení (do mezinárodních soutěží vlastně posílá kluby svaz) uložila přihlášení se do Ex-M (které samozřejmě FIVB nevyžaduje). Až na Kladno se tomto vyděračskému kroku všichni podřídili se slovy, že se ostatním klubům omlouvají a že je dále budou podporovat. Škoda, ale nedivím se jim. Nějak si udržet špičkové hráče musí. Výsledkem tedy je mj. to, že Kladno nebude příští sezónu hrát pohár CEV.

Docela mě interesuje jedna věc: Jak je volena správní rada a předseda ČVS? Jak je možné je odvolat? Jak je možné, že jediní, komu na tom záleží živobytí nemohou v případě takhle chybných rozhodnutí vedení svazu odvolat? Mohli byste se mi na to, vy pánové se zkouškami z práva, podívat? Asi by se to dalo najít někde na stránkách dokumentů svazu, ale mně se to nedařilo dost přesvědčivě vyluštit... Případné komentáře s jásotem vítám!

Doplnění: Našel jsem docela zajímavé informace o činnosti pana Lébla st. Mj. jsou zde, ale našel jsem je neprovázaně ještě i na jiných stránkách různých volejbalových klubů.

1 Komentáře:

At pátek, června 09, 2006 2:17:00 odp., Blogger Janie řekl(a)...

Lébl je pytel.. ČVS je banda nicnedělajících nabubřelců.. V ženské/dívčí kategorii momentálně posunuli věkové limity tak debilně, že se mi tomu ani nechce věřit.. ach jo.

 

Okomentovat

<< Home