středa, srpna 09, 2006

Doping ve sportu

Justin Gatlin, nejrychlejší běžec současnosti, dopoval. Fuj. Škoda, že za to nejde dát trest smrti. Takové odpornosti by se neměly trpět. Jakýkoliv doping se musí tvrdě trestat. Nebo je v tom ještě něco jiného?
Gatlinův trenér byl potrestán zákazem vstupu na tréninková sportoviště ve státech za to, že už celkem devět jeho svěřenců bylo pozitivně testováno na nějakou zakázanou látku. Trenér to popřel na detektoru lži (dneska už jsou ty mašinky docela vymakaný) a kriminalisté mu dali za pravdu. Olympijský výbor to ale nechává chladným a zákaz zpět nevezmou.
Zkusme se zamyslet nad smyslem dopingu. Nějaký růstový hormon způsobí, že vám rychleji rostou svaly a že celkově sílíte. Ne ovšem při sezení před televizí, musí se s tím dost tvrdě makat a cvičit. Když si zobnete nebo píchnete, najdou vám to v moči (testosteron se tam nachází samozřejmě normálně, takže pozitivním nálezem se zřejmě míní vysoká koncentrace) a připadně v krvi a zakážou vám sportovat. Najdou vám to tam ale tak maximálně měsíc po tom, co jste si zobli. Co tedy brání sportovci nehlásit se na žádné závody, nasimulovat zranění, dopovat a trénovat řekněme tak rok, na poslední dva měsíce doping vysadit, udělat si testy nanečisto a pak hurá na závody? Nic. V podstatě v tom není problém.
Na druhou stranu je taky dobré se ptát: Může se něco zakázaného stát bez sportovcova vědomí? Jasně. Nedávno jsem něco četl o přípravku na alergii. Taky samozrějmě můžete mít nějakou hyperfunkční žlázu - třeba vám nepracují správně varlata (to není o dámách) a hned můžete mít o 40% vyšší koncentraci testosteronu v moči.
Nebo cyklisti a erytropoetin. To je hormon, který řídí produkci červených krvinek a produkují ho nadledvinky. Tam se může stát to samé, když vám můžou nadledvinky špatně fungovat a způsobit anémii, proč by to nemohlo fungovat taky opačně?
A nejzajímavější na tom je tohle - myslíte si, že Gatlinův kouč nebetyčně lže, když obvinil maséra, že chtěl takhle Gatlina zničit? Myslíte si, že to nejde? Mrkněte se třeba zde. Dozvíte se, že lecjaký z těch steroidů je rozpustný ve vodě. Bezva, šup s tím sportovci do vody, nemá šanci to poznat. Nebo v tucích? No problemo, přidáte nějaký masážní olej a už má masér sportovcovu živnost ve svých rukou.
Vrcholový sport je byznys a nic než byznys. A stejně, jako ve kterémkoliv jiném byznysu se i zde dají dělat a nepochybně dělají solidní špinavosti. Nedokážu si představit, jak se dá kontrolovat všechno, co se vám dostává do těla, to prostě nejde. Jste sprinter na druhém místě? Sežeňte si steroidní látku a počkejte si na otevřenou lahev s vodou toho nejlepšího.
Kdyby vás to někoho opravdu zajímalo, psal jsem na toto téma onehdy maturitní práci. Není problém zapůjčit.

0 Komentáře:

Okomentovat

<< Home